nadpis
login
DomůVandryJiné akceNástěnkaOdkazyStarý web

Vandry

Zpět do výběru kategorií
Prodloužený májový čundr 27.4 2012 - 1.5 2012
Kostel

 

Kostel sv. Petra a Pavla u Líšné

 

technický stav - havarijní

využití objektu - nepravidelné

ve vlastnictví církve

Asi čtvrt hodiny severozápadně od vsi Líšné na skalním hřbetě stával gotický hrad Řebřík. Pod hradem se nacházela ves Řebřík či Řebříky, která někdy počátkem 16. století, nejspíše současně s hradem, na němž byla hospodářsky a sociálně závislá, zpustla. Z hradu se dnes dochovaly jen skrovné terénní stopy, z vesnice zůstal kostel sv. Petra a Pavla. Kostel se kdysi obracel průčelím do návsi  a již roku 1348 je připomínán jako farní.. Roku 1728 byl přestavěn na barokní se změněnou orientací - presbytář k severu (neorientovaný kostel). V roce 1841 se zřítila klenba, která již nebyla obnovena, ale nahrazena stropem v roce 1845. Poslední přestavba byla roku 1874.

 Kostel je zděný, omítnutý, půdorys kostela je křížový, presbytář je zevnitř polokruhově, zvenku polygonálně zakončený. Interiér kostela je plochostropý, zařízení barokní.  Jsou zde zachovány náhrobní desky Protivců z Entenšlanku, kteří byli pány Řebříku.

Kostel je dlouhodobě neudržovaný a proto značně poničený. V posledních letech se jej ujal Klub přátel hudby ve Zbirohu (Občanské sdružení „Oživování kostela Sv. Petra a Pavla na Zbirožsku u Líšné“), který organizuje jak jeho využití (koncerty vážné hudby), tak i záchranné práce. Na kostel byly osazeny okapy a základy kostela odizolovány od okolní zeminy s cílem snížit pronikání vlhkosti do stavby.

 

© Sprinkler 2007 - 2008| Nahoru| XHTML 1.0 Strict| Valid CSS